POBJEDIO NA IZBORIMA

Novi predsjednik Irana Ibrahim Raisi je na američkoj crnoj listi

Odlazeći iranski predsjednik Hasan Ruhani čestitao je izbor predsjednika, ali ga nije imenovao jer, kako je rekao, glasovi još nisu prebrojani i ništa nije zvanično objavljeno

N. Aj. / Srna

Ibrahim Raisi

Foto: Agencije


Ibrahim Raisi pobijedio je na predsjedničkim izborima u Iranu, prenose lokalni mediji.

Raisi se nalazi na listi američkih sankcija zbog kršenja ljudskih prava, uključujući i nadzor nad pogubljenjima više hiljada političkih neistomišljenika 1988. godine.

Pobjedu na izborima Raisiju je čestitao i njegov najozbiljniji protivkandidat Abdulnaser Hemati (Hemmati), prenose iranski mediji.

- Nadam se da će Vaša administracija pod rukovodstvom vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija učiniti Islamsku Republiku ponosnom, poboljšati standarde života i osigurati dobrostanje nacije - naveo je Hemati u čestitki.

Odlazeći iranski predsjednik Hasan Ruhani (Hassan Rouhani) čestitao je izbor predsjednika, ali ga nije imenovao jer, kako je rekao, glasovi još nisu prebrojani i ništa nije zvanično objavljeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana kasnije tokom dana objavit će rezultate izbora. Osim Hematija, i drugi predsjednički kandidati čestitali su Raisiju na izbornoj pobjedi.

Više o temi Iran

NA VRH

Podijeli članak na