DRAMATIČNI PRIZORI

Uništeno 2.000 kuća, traže se preživjeli: Ovo je selo u Češkoj nakon razornog tornada

Jaka oluja skidala je krovove, odnosila prozore, prevrnula automobile i nanijela gomile polomljenog materijala po ulicama

Ad. A. / Česka RTV

25.6.2021

Uništeno drveće, zgrade i automobili u selu Mikulcice kod Brna - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+22

Najmanje troje ljudi je poginulo, a desetine su povrijeđene u tornadu koji je u četvrtak pogodio južne dijelove Češke razrušivši i dijelove nekih gradova i sela, objavila je Češka RTV.

Tornado je pogodio gradove oko Hodonina, duž granice sa Slovačkom i Austrijom, 270 kilometara južno od glavnog grada Praga.

Jaka oluja skidala je krovove s kuća i drugih zgrada, odnosila prozore, prevrnula automobile i nanijela gomile polomljenog materijala po ulicama.

U gradu Moravska Nova Ves spasilačke službe raščišćavaju i dalje naneseni otpad, nakon što su cijelu noć proveli na ulicama.

Češka TV izvijestila je, pozivajući se na glasnogovornika spasilačkih službi, da je sedam gradova pretrpjelo ozbiljne štete, a češki premijer kazao je kako je uništeno 2.000 kuća.

Dužnosnik grada Hruskyja objavio je da je polovica grada praktički sravnjena sa zemljom. Posebni teško je pak stradalo selo Mikulcice koje se nalazi 60 kilometara južno od Brna.

Spasilačke službe u potrazi su za stradalima u tom području, a susjedne Austrija i Slovačka poslale su u pomoć svoje spasilačke timove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.