UOČI OLUJE ELSA

Srušen ostatak zgrade kod Majamija

Potraga i spasavanje 121 osobe sa liste nestalih je suspendovana

Nesreća se dogodila 24. juna. Agencije

A. Ka.

5.7.2021

Djelimično srušena zgrada u oblasti Majamija, gdje je potvrđena pogibija 24 osobe, porušena je sinoć do kraja uoči mogućeg dolaska tropske oluje "Elsa".

Potraga i spasavanje 121 osobe sa liste nestalih je suspendovana. Gradonačelnik okruga Majami-Dejd Danijela Levin Kava rekla je novinarima da će akcija biti nastavljena nakon rušenja, ali je napomenula da je prošlo 11 dana od kolapsa objekta.

Oluja "Elsa" je jučerašnjim popodnevnim satima bila u blizini obale Kube i pratio ju je vjetar brzine 95 kilometara na sat. Prema prognozi, nevrijeme će nakon prelaska preko Kube prići zapadnoj Floridi sutra ili prekosutra.


Radnici su postavili eksploziv u stubove oštećenog stambenog kompleksa u Surfsajdu da bi kontrolisano srušili ostatak zgrade u manjem području, izjavili su zvaničnici.

Stanovnici u obližnjim zgradama nisu morali da se evakuišu, ali im je rečeno da ostanu u zatvorenom i isključe klima uređaje zbog prašine.

Istragom još nije utvrđeno zašto se 24. juna srušila zgrada stara 40 godina. U inženjerskom izvještaju iz 2018. godine ukazao je na strukturne probleme koji su sada u centru pažnje i zahtijevaju dodatnu provjeru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.