NOVI TALAS VRUĆINA

Rekordno visoke temperature u Moskvi postat će sve češća pojava

Uzrok je globalno zagrijavanje, kaže Konstantinov

Radnici komunalnih službi spas od vrućina traže u hladu. Printscreen

S. Š.

13.7.2021

Poslije rekordnih temperature koje su u junu zabilježene u Moskvi, novi talas vrućina prijeti i u narednim danima glavnom gradu Rusije. Očekuju se novi rekordi u visokim temperaturama za ovo doba godine.

Prosječne temperature izmjerene u Rusiji tokom juna bile su za tri stepena toplije od uobičajenih za ovaj period godine. U nekim dijelovima zemlje zabilježene su rekordne temperature, do čak 35 stepeni Celzijusa. 

Ljudi se upućuju ka jezerima kako bi se rashladili dok talas vrućine zahvata zapadnu Rusiju, povećavajući temperaturu u Moskvi ka rekordno visokim. Ovako visoke temperature izmjerene su 1936., 1951. i 2010. godine. Prošlog mjeseca, temperatura vazduha u Rusiji dostigla je 34,8 stepeni Celzijusa.

Pavel Konstantinov, meteorolog sa Moskovskog državnog Univerziteta, rekao je da je vrućinu izazvao ''blokirajući anticiklon'' koji je stigao iz Skandinavije. 

- Porast učestalosti opasnih vremenskih događaja, a posebno vrućina neizostavno prati globano zagrijavanje - rekao je Konstantinov. 

Dodaje još da će se vrućine dešavati sve češće i da se građani trebaju pripremiti i navikavati na njih. 

- U pitanju je opasni vremenski fenomen koji se dešava posebno u gusto naseljenim dijelovima Rusije - zaključio je meteorolog. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.