PREDSJEDNIK AMERIKE

Bajden nakon susreta sa jordanskim kraljem: Uvijek ste bili tu i mi ćemo uvijek biti tu za Jordan

Bajden je istakao da želi da lično od kralja Abdulaha čuje novosti o Bliskom istoku, rekavši da Jordanci žive u "čvrstom i teškom okruženju za život"

Džo Bajden. Agencije

A. Ka. / Srna

19.7.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) sastao se danas sa jordanskim kraljem Abdulahom u Bijeloj kući u Vašingtonu i poručio mu da će Vašington uvijek biti uz njega i Jordan.

Sastanak Bajdena i Abdulaha, čiju je vlast u aprilu doveo u pitanje njegov polubrat princ Hamza, bio je prvi od kada je američki predsjednik preuzeo funkciju u januaru.

Bajden je kralja Abdulaha nazvao "dobrim, vjernim i pristojnim prijateljem".

- Uvijek ste bili tu i mi ćemo uvijek biti tu za Jordan - rekao je Bajden novinarima tokom zajedničkog fotografisanja sa jordanskim kraljem.

Bajden je istakao da želi da lično od kralja Abdulaha čuje novosti o Bliskom istoku, rekavši da Jordanci žive u "čvrstom i teškom okruženju za život".


Abdulah je podsjetio da je njegov region suočen sa brojnim izazovima, ali da Bajden uvijek može računati na njega i regionalne vladare.

Očekuje se da se Abdulah sastane i sa potpredsjednikom SAD Kamalom Heris (Harris) i američkim državnim sekretarom Entonijem (Antony) Blinkenom.

Kralj Abdulah došao je u SAD u pratnji supruge, kraljice Ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.