PREDSJEDNIK SAD

Bajden najavio: Odgovorit ćemo na smrt američkih vojnika u Jordanu

Kako je rekao Ostin, predsjednik Bajden i on neće tolerisati napade na američke snage te će poduzeti sve potrebne radnje da brane SAD i njihove trupe

Bajden: SAD će odgovoriti. AP Photo / Evan Vucci

E. Ć.

30.1.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su poginula tri američka vojnika u Jordanu.

Bajden je, govoreći dok je napuštao Bijelu kući radi prikupljanja donacija na Floridi, dodao kako SAD ne treba širiti rat na Bliskom istoku, prenosi BBC.

Preuzeli odgovornost za napad

Inače, u napadu dronom u Jordanu su ubijena tri američka vojnika, a više od 30 pripadnika vojske je povrijeđeno.To je prvi put da su američke trupe ubijene neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Grupa koju podržava Iran preuzela je odgovornost za napad na američku vojnu bazu.

Jučer je američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) poručio je da će Sjedinjene Američke Države poduzeti sve potrebne radnje da odbrane svoje trupe nakon što su u napadu proiranskih militanata u Jordanu.

- Dopustite mi da krenem sa svojim bijesom i tugom zbog smrti tri hrabra američka vojnika u Jordanu, kao i zbog drugih koji su povrijeđeni - rekao je Ostin u Pentagonu.

Kako je rekao Ostin, predsjednik Bajden i on neće tolerisati napade na američke snage te će poduzeti sve potrebne radnje da brane SAD i njihove trupe.

Kako nije zaustavljen dron

SAD pokušava utvrditi zašto 350 vojnika u bazi u Jordanu, poznatoj pod imenom Toranj 22, nisu uspjeli zaustaviti dron. Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu da se dron koji je napadao kretao prema bazi istovremeno kad i onaj američki koji se u nju vraćao.

Jedan od dužnosnika rekao je da je dron agresora letio vrlo nisko, što je moglo pridonijeti tome da ga obrana baze nije detektirala.

Posljednjih mjeseci, nekoliko američkih baza na Bliskom istoku napadnuto je od strane milicija koje je obučio, finansirao i opremio Iran.

Bajden ima niz opcija za odgovor na napad, uključujući uzvratne udare na baze i komandante iranskih saveznika.

SAD bi također mogle ciljati na visoke komandante iranskog Korpusa straže Islamske revolucije u Iraku ili Siriji, iako bi se takav potez smatrao eskalacijom sukoba, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.