LIBANON

Prva godišnjica razorne eksplozije u Bejrutu: Porodice žrtava traže pravdu

Libanon je proglasio nacionalni dan žalosti u sjećanje na prvu godišnjicu katastrofe u kojoj je poginulo više od 190 ljudi, ranjeno oko 6.000, a raseljeno još 300.000

Poginulo više od 190 ljudi. AFP - Ilustracija

A. Ka.

4.8.2021

Libanon danas obilježava prvu godišnjicu masovne eksplozije u bejrutskoj luci, a porodice žrtava nastavljaju tražiti pravdu i pozivati na odgovornost.

Libanon je proglasio nacionalni dan žalosti u sjećanje na prvu godišnjicu katastrofe u kojoj je poginulo više od 190 ljudi, ranjeno oko 6.000, a raseljeno još 300.000.

Trgovine, banke i poduzeća u srijedu neće raditi, a vladine zgrade spustit će svoje zastave na pola koplja.

Porodice žrtava planiraju marširati do luke, a ondje bi misa trebala započeti točno u vrijeme prošlogodišnje eksplozije, u 18:07 sati po lokalnom vremenu.

Porodice su u ponedjeljak zaprijetile jačanjem protesta jer sporo napreduje istraga uzroka eksplozije. Također pozivaju parlament da ukine imunitet zastupnicima i libanonskim sigurnosnim dužnosnicima koje optužuju za nemar.

Godinu dana od katastrofalne eksplozije nije razjašnjeno ko je dopremio i nepropisno spremio veliku količinu amonijevog nitrata u skladište bejrutske luke.

- Istina će izaći na vidjelo i svaki krivac će dobiti svoju kaznu - rekao je libanonski predsjednik Michel Aoun u televizijskom obraćanju kasno u utorak.

Human Rights Watch (HRW) istaknuo je u izvješću u utorak da domaća istraga eksplozije nije zadovoljila međunarodne standarde.

HRW je pozvao Vijeće za ljudska prava UN-a da usvoji rezoluciju o osnivanju međunarodne i neovisne istražne misije masovne eksplozije u Bejrutu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.