DIPLOMATIJA

Orban u neslužbenom vladinom listu najavio izlazak Mađarske iz EU?

"Vrijeme je za razgovor o Huxitu" naslov je teksta u listu "Magyar Nemzet"

Orban: Naravno da postoji i život izvan EU. Arhiv

E. H. / DW

21.8.2021

Mađarski list “Magyar Nemzet” (“Mađarska nacija”), neslužbeno glasilo vlade, često ima ulogu svojevrsnog poligona za testiranje, piše Deutsche Welle.

U njemu se lansiraju teme za koje premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele znati kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje. Tako je opet bilo i prošlog vikenda. List je nedavno pokrenuo raspravu o temi koja je čak i u mađarskim vladinim krugovima do sada bila tabu: izlazak Mađarske iz Evropske unije.


“Vrijeme je za razgovor o Huxitu”

“Vrijeme je za razgovor o Huxitu”, naslovio je “Magyar Nemzet” njemačku verziju tog priloga.

To je odjeknulo poput bombe. O tome su izvijestili skoro svi veći mediji, opozicioni političari su se zgražali, mnogi komentatori su izrazili zabrinutost. Nije čudo: oko toga da Mađarska spada u EU do sada je vladao, uprkos dubokim političkim podjelama u zemlji, nadstranački i društveni konsenzus, jedan od rijetkih koji u toj zemlji još uopće postoje.

Sada se izlazak Mađarske iz EU otvoreno i ozbiljno predlaže u najvažnijim vladinim medijima prvi put nakon 2010., dakle nakon dolaska Orbana na vlast.

U mađarskoj verziji članka u listu “Magyar Nemzet” piše:

- Sada napokon ozbiljno moramo razmotriti naš mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz hiljadu rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcjenjivački i arogantno prema svojim istočnoevropskim članicama.

Razlog:

- Naši putevi su se razdvojili, dok Zapad već potpuno svjesno raskida s kršćanskim moralom i svjetskim poretkom i umjesto toga najavljuje izgradnju kozmopolitskog, bezličnog svjetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue. Mi, Mađari, Poljaci i srednja Evropa se čvrsto držimo naših tisućljetnih kulturnih i vjerskih temelja.


Članak je napisao politolog Tamaš Fric

Članak je napisao politolog Tamaš Fric (Tamas Fricz), koji je poznat po svojim radikalnim pozicijama na desnom rubu. No on nije politički autsajder, nego vodeći član važnih organizacija bliskih Orbanu, poput Foruma civilnog udruživanja (CÖF).

Laszlo Kover, predsjednik mađarskog parlamenta, početkom jula je u jednom intervjuu izjavio da bi danas na referendumu o članstvu u EU “posve sigurno glasao protiv”.

I Viktor Orban je u prošlosti povremeno izjavljivao da “naravno, postoji i život izvan EU”, zadnji put 2016. u vezi s Brexitom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.