MAĐARSKI PREMIJER

Orban se pravda nakon odustajanja od veta: "Dobili smo garanciju da mađarski novac ne ide u Ukrajinu"

Orban je objavio da je na prethodnom samitu Evropske unije u decembru prošle godine bio protiv paketa pomoći Ukrajini iz dva razloga

Viktor Orban. N. Šaljić / Avaz

N. H.

1.2.2024

Viktor Orban, premijer Mađarske, nakon što je odustao od veta pomoći Ukrajini, tvrdi da je dobio garancije da sredstva iz evropskog proračuna namijenja Mađarskoj, a koja su zamrznuta, neće završiti u Ukrajini. 

Orban je na društvenoj mreži X objavio da je na prethodnom samitu Evropske unije u decembru prošle godine bio protiv paketa pomoći Ukrajini iz dva razloga. 

- Jedan je da smo se bojali da će evropska sredstva koja nam pripadaju, a koja nam Evropska komisija dosad nije dala, prije ili kasnije završiti u Ukrajini -  rekao je Orban, pa dodao:

- Drugi razlog je da smo se bojali da će sredstva Ukrajini biti dostupna na predugo razdoblje i bez kontrole.

Mađarski premijer je kazao da je uspio ispregovarati nadzorni mehanizam i garancije da mađarski novac ne može ići u Ukrajinu.

Podsjećamo, čelnici svih 27 država članica postigli su u četvrtak dogovor o reviziji višegodišnjeg proračuna, koja uključuje pomoć Ukrajini, čemu se dosad Orban protivio. Na vanrednom samitu u Briselu dogovorili su se o paketu pomoći u iznosu od 50 milijardi eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.