PROMJENA PLANA

Merkel otkazala put u Izrael zbog situacije u Afganistanu

Benet je u telefonskom pozivu rekao Merkel da razumije situaciju i izrazio nadu "da će evakuacija završiti mirno i bez žrtava"

Merkel se trebala sastati s Benetom 29. avgusta. Arhiv

A. J. / Fena

26.8.2021

Njemačka kancelarka Angela Merkel obavijestila je izraelskog premijera Naftali Beneta (Bennett) da neće moći doći u planiranu posjetu Izraelu.

Merkel je ranije najavila planove da krajem mjeseca otputuje u trodnevnu posjetu Izraelu prije nego što se povuče sa mjesta kancelarke u septembru nakon 16 godina na vlasti, javlja Reuters.

Putovanje je otkazano "zbog izvanredne situacije u Afganistanu i završetka evakuacije snaga njemačke vojske iz zemlje", navodi se u saopćenju.

Benet je u telefonskom pozivu rekao Merkel da razumije situaciju i izrazio nadu "da će evakuacija završiti mirno i bez žrtava".

Merkel se trebala sastati s Benetom 29. avgusta nakon njegovog povratka iz Vašingtona gdje se trebao sastati ove sedmice s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) nakon što je već razgovarao s visokim dužnosnicima administracije, uključujući ministra odbrane Lojda Ostina (Lloyd Austin) i državnog sekretara Entonija (Antony) Blinken.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.