POSEBNI IZASLANIK

Džon Keri: Kina je ključna u pogledu rješavanja klimatske krize

Kerry se nalazi u istočnom kineskom lučkom gradu Tianjinu radi razgovora o snažnijim naporima da se ograniči porast temperature na najviše 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo

Džon Keri. Agencije

Anadolija

2.9.2021

Posebni izaslanik američkog predsjednika za klimatska pitanja Džon Keri (John Kerry) izjavio je u četvrtak kako Kina mora proširiti napore za smanjenje emisije ugljika kako bi spriječila rast globalnih temperatura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kerry je u virtualnom razgovoru s kineskim potpredsjednikom vlade Hanom Zhenguom izjavio kako "nema načina" da svijet riješi klimatsku krizu bez "punog angažmana i predanosti Kine", saopštio je State Department.

Kerry se nalazi u istočnom kineskom lučkom gradu Tianjinu radi razgovora o snažnijim naporima da se ograniči porast temperature na najviše 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

"Sekretar Kerry je naglasio važnost da svijet poduzme ozbiljne klimatske akcije u ovoj kritičnoj deceniji i ojača globalne klimatske ambicije", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Kineska državna novinska agencija Xinhua prenijela je da je Han odgovorio Kerryju da je Kina uložila "velike napore" u borbi protiv klimatskih promjena i da je postigla "izuzetne rezultate".

Kina je najveći svjetski emiter ugljika, koji proizvodi približno 27 posto globalnih stakleničkih plinova, a slijede je Sjedinjene Američke Države.

Odnosi između Washingtona i Pekinga zategnuti su zbog sporova oko trgovine, tehnologije i ljudskih prava. Međutim, dvije strane su identifikovale klimatsku krizu kao područje moguće saradnje nakon odluke predsjednika SAD-a Joea Bidena da se ponovo pridruži Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.