AMERIKA

McDonald'su u Oregonu fali radnika, zapošljavaju 14-godišnjake

U Oregonu dopušteno zapošljavanje osoba od 14 i više godina u poslovima koji ne predstavljaju fizičku opasnost

Potražnja za radnom snagom. EPA

A. Ka.

2.9.2021

Podružnici McDonald'sa u Oregonu nedostaje radne snage te je uputila poziv 14-godišnjacima i 15-godišnjacima da se prijave za posao u restoranu.

Franšiza Biddle Road u Medfordu prije dvije sedmice stavila je transparent ispred svoje trgovine pozivajući mlađe građane da se prijave za posao.

Poslovnice koje prodaju brzu hranu, ali i drugi ugostiteljski objekti u SAD-u, već neko vrijeme imaju problem s pronalaskom radnika unatoč tome što se ublažavaju mjere ograničenja, piše BBC.

Heather Kennedy, voditeljica restorana Medfordu, rekla je za Business Insider da nije bilo ovakvog nedostatka radne snage u 40-godišnjoj historiji njezine porodice, koja upravlja franšizom McDonald's.

U početku je pokušala privući više radnika podižući minimalnu plaću u restoranu na 15 dolara po satu, ali to nije izazvalo previše interesa. No kada je uputila poziv za posao mlađima od 16 godina, odmah je dobila više od 25 novih prijava.

McDonald's je odbio komentirati ovaj potez franšize.

Američki zakoni o radu razlikuju se od države do države, ali je u Oregonu dopušteno zapošljavanje osoba od 14 i više godina u poslovima koji ne predstavljaju fizičku opasnost, kao što je rad u ugostiteljskim objektima, sve dok im radno vrijeme omogućava nastavak školovanja.

U Sjedinjenim Državama se bilježi veliki nedostatak radne snage zbog straha od zaraze covidom. Dodatno, škole su i dalje zatvorene te mnogi roditelji ostaju kod kuće kako bi brinuli o djeci. Posebno je teško naći radnike za manje kvalificirane i slabije plaćene poslove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.