KO ĆE NASLIJEDITI MERKEL

Izbori u Njemačkoj: Šolc ima najveću podršku u utrci za kancelara

Nakon 16 godina na funkciji, kancelarka Angela Merkel odlazi s funkcije, iako i dalje ima najveću podršku birača u zemlji

Šolc: Kandidat za kancelara. DW

Fu. M. / DW

2.9.2021

Prvi put u više od četiri godine, njemački socijaldemokrati lijevog centra (SPD) preuzeli su vodstvo nad kršćanskim demokratama desnog centra (CDU) i njihovom bavarskom sestrinskom strankom (CSU).

U svom posljednjem mjesečnom istraživanju "Deutschlandtrend", stavio je u četvrtak socijaldemokrate na 25 posto, a CDU/CSU na historijski minimum od samo 20 posto.

SPD je osvojio 20,5, a CDU/CSU 32,9 posto na posljednjim opštim izborima 2017. godine,m podsjeća DW.

Predsjednik CDU-a Armin Lašet (Laschet), dugogodišnji pristalica Angele Merkel, na čelu je najmnogoljudnije njemačke države. Konzervativci su rutinski potcjenjivali ovog 60-godišnjaka, poznatog po svom vjerovanju u integraciju i kompromis.

Stranka Zelenih, koja je u aprilu ove godine bila na visokom nivou, također je nastavila silaznu fazu. Sada ima podršku od 16 posto, što je najslabije pokazatelj od ankete u septembru 2018.

FDP ima podršku od 13 posto, a slijedi ih krajnje desničarska populistička AfD, koja bi sa ljevicom ostala  na 6 posto podrške.

Ovo otvara širok spektar trosmjernih mogućnosti koalicije za formiranje vlade nakon izbora 26. septembra, navodi u analizi DW.

Predsjednik CDU-a Armin Lašet. DW

Nakon 16 godina na funkciji, kancelarka Angela Merkel odlazi s funkcije, iako i dalje ima najveću podršku birača u zemlji.

Vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc (Scholz), najveći kandidat SPD-a, ne zaostaje mnogo za njom po ocjenama popularnosti Deutschlandtrenda.

Ali on je daleko najpopularniji od tri kandidata za kancelara. U poređenju sa svojim konkurentima - Arminom Lašetom (Laschet) za CDU/CSU i Analenom Birbok (Annala Baerbock) za Zelene - Šolc se smatra najsimpatičnijim i vjerodostojnim.

Popularnost kandidata SPD-a direktno ide u korist stranci. Četvrtina onih koji su rekli da će glasati za SPD, rekli su da je to uglavnom zbog njihovog vjerovanja u Šolca i njegove liderske kvalitete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.