NEVJEROVATNO

Napadnut zatvor u Nigeriji: Eksplozivom raznijeli ogradu, pobjeglo 266 zatvorenika

U napadu su poginuli vojnik i policajac, a dvojica stražara su nestala

A. Ka.

Nigerija se bori sa sigurnosnim problemima na svom ogromnom teritoriju

Foto: Ilustracija


Teško naoružani napadači upali su u nedjelju navečer u zatvor u središnjem dijelu Nigerije dignuvši u zrak ogradu i oslobodivši 266 zatvorenika - gotovo sve koji su bili u zatvoru, saopćile su danas vlasti.

U napadu su poginuli vojnik i policajac, a dvojica stražara su nestala, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Bio je to drugi veliki bijeg iz zatvora u Nigeriji ove godine.

Napadači su eksplozivom raznijeli ogradu na tri strane i vodili bitku sa stražarima u zatvoru srednje sigurnosti u Kabi u državi Kogi, jugozapadno od glavnog grada savezne države Abudže, objavile su vlasti.

Nigerija se bori sa sigurnosnim problemima na svom ogromnom teritoriju, uključujući oružane pljačke kriminalnih skupina, islamsku pobunu na sjeveroistoku i niz masovnih otmica iz škola na sjeverozapadu.

Dvadeset osam od 294 zatvorenika u Kabi nije pobjeglo, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, što znači da je 266 pobjeglo.

Bio je to drugi veliki bijeg iz zatvora ove godine nakon što su naoružani napadači napali zatvor u Overiju u jugoistočnoj državi Imo, oslobodivši više od 1.800 zatvorenika.

Više o:

Nigerija Zatvor Napad
NA VRH

Podijeli članak na