AFGANISTAN

Talibani demantovali glasine o smrti zamjenika premijera

Talibani su također objavili video snimke na kojima se navodno prikazuje Baradar na sastancima u južnom gradu Kandaharu

E. T. / RSE

Mullah Abdul Ghani Baradar u Dohi, 18 jula 2021.

Foto: Agencije


Talibani su demantovali da je jedan od njihovih najviše rangiranih vođa ubijen u obračunu sa suparnicima, nakon glasina o unutrašnjim podjelama unutar pokreta skoro mjesec dana nakon njihove "munjevite" pobjede nad vladom koju podržava Zapad u Kabulu, piše RSE.

Demanti su uslijedili nekoliko dana nakon glasina

Sulail Shaheen, glasnogovornik talibana, rekao je da je Mullah Abdul Ghani Baradar, bivši šef političkog ureda talibana, koji je prošle sedmice imenovan za zamjenika premijera, objavio glasovnu poruku u kojoj se odbacuju tvrdnje da je ubijen ili ranjen u sukobima, prenosi Reuters.

- Kaže da su to laži i potpuno neosnovane - napisao je Shaheen na Twitteru.

Talibani su također objavili video snimke na kojima se navodno prikazuje Baradar na sastancima u južnom gradu Kandaharu. Reuters nije mogao odmah potvrditi autentičnost snimaka.

Demanti su uslijedili nekoliko dana nakon glasina da su se pristalice Baradara sukobile sa onima Sirajuddina Haqqanija, vođe mreže Haqqani koja se nalazi u blizini granice s Pakistanom i koja je okrivljena za neke od najgorih samoubilačkih napada u sukobima.

Talibani su više puta negirali unutrašnje podjele

Glasine slijede nagađanja o mogućem rivalstvu između vojnih zapovjednika poput Haqqanija i lidera iz političkog ureda u Dohi poput Baradara, koji su vodili diplomatske napore da postignu dogovor sa Sjedinjenim Državama.

Talibani su više puta negirali glasine o unutrašnjim podjelama.

Baradar, koji je nekad smatran mogućim čelnikom talibanske vlade, već neko vrijeme nije viđen u javnosti i nije bio dio ministarske delegacije koja se u nedjelju u Kabulu sastala s katarskim ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem.

NA VRH

Podijeli članak na