UZDANICA ANGELE MERKEL

Von der Leyen u Evropskom parlamentu o stanju u EU

Očekuje se da će govoriti o prijedlozima za pomoć u rješavanju klimatske krize, predstavljenim u julu, i obustavljenim naporima da se reformiše migracijski sistem unutar EU

Ad. A. / Fena

Ursula von der Leyen: Konzervativna političarka

Foto: Agencije


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas će u francuskom gradu Strasbourgu imati svoje godišnje obraćanje Evropskom parlamentu o stanju u Uniji.

Očekuje se da će govoriti o prijedlozima za pomoć u rješavanju klimatske krize, predstavljenim u julu, i obustavljenim naporima da se reformiše migracijski sistem unutar EU, javlja dpa.

Migracijski sistem je u većem fokusu javnosti nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, zbog čega se očekuje da će izazvati egzodus izbjeglica.

EU, zajedno s većim dijelom svijeta, razmišlja kako sarađivati s radikalnom grupom u Afganistanu. Blok je i dalje veliki donator humanitarne pomoći afganistanskom narodu.

Visoko na agendi EU je i trenutni sukob sa Poljskom i Mađarskom, u vezi s isplatom sredstava EU s usklađenošću sa standardima vladavine prava.

Von der Leyen, njemačka konzervativna političarka visokog ranga i saveznica odlazeće kancelarke Angele Merkel, na čelu je izvršne vlasti EU od septembra 2019. godine.

Više o temi Ursula von der Leyen

ČELNICA EVROPSKE KOMISIJE
Fon der Lejen: Moralna dužnost zaštititi Afganistance
NA VRH

Podijeli članak na