RIM

Sastanak evropskih i afričkih čelnika na marginama samita G-20

Domaćin sastanka je francuski predsjednik Makron, a prisustvovat će njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen i predsjednik Evropskog vijeća Čarls Majkl

Emanuel Makron. Arhiva

H. J. I. / Fena

30.10.2021

Francusko predsjedništvo saopćilo je u subotu da će se čelnici Evropke unije sastati s afričkim liderima u naporu da se podrže afričke najsiromašnije zemlje nakon pandemije COVID-19.

Domaćin neformalnog sastanka koji će se održati tokom dana bit će francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u francuskoj ambasadi u Rimu na marginama samita G-20.

Makron je izjavio novinarima u petak kako očekuje da G-20 potvrdi dodatnih 100 milijardi dolara pomoći aričkim ekonomijama.

Novac bi bio osiguran preraspodjelom nekih posebnih prava povlačenja sredstava afričkim zemljama, sredstva devizne razmjene koje se koristi za finansiranje uvoza koje je objavio Međunarodni monetarni fond i koji je u početku trebao otići u napredne ekonomije.

Među učesnicima sastanka bit će njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) i predsjednik Evropskog vijeća Čarls Majkl (Charles Michel), kao i predsjednik Afričke unije Feliks Tshisekedi (Felix) i ruandski predsjednik Paul Kagame.

Šefovi država Južne Afrike i Senegala, Kiril Ramahosa (Cyril Ramaphosa) i Meki Sal (Macky Sall), učestvovat će putem videokonferencije, saopćila je Jelisejska palata, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.