OGROMNA ZAGAĐENJA

Guteres: Hitno smanjiti emisije kako bi se spriječila klimatska katastrofa

Uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a sljedeće sedmice, Guteres je upozorio vlade da se klimatske promjene odvijaju brže nego što je predviđeno

Ad. A. / Fena

Guteres: Pozvao države da sarađuju

Foto: Agencije


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres pozvao je u četvrtak "na hitno, brzo i opsežno" smanjenje emisije stakleničkih plinova kako bi se usporilo globalno zagrijavanje i spriječila klimatska katastrofa.

Uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a sljedeće sedmice, Guteres je upozorio vlade da se klimatske promjene odvijaju brže nego što je predviđeno, a emisija fosilnih goriva se već smanjila zbog pandemije koronavirusa, prenosi Anadolija.

Govoreći na predstavljanju izvještaja "Ujedinjeni u nauci 21", u kojem su sažeti aktuelni napori u borbi protiv klimatskih promjena, Guteres je rekao da su nedavne ekstremne vremenske prilike - od uragana Ida u Sjedinjenim Državama i poplava na zapadu Evrope do smrtonosnog toplotnog vala na sjeverozapadu Pacifika - potvrdile da nijedna zemlja nije sigurna od katastrofa povezanih s klimom.

-Ove promjene su samo početak gorih situacija. Osim ako ne dođe do hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, nećemo moći ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa. Posljedice će biti katastrofalne - rekao je prvi čovjek UN-a apelujući na vlade da ispune ciljeve Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Više o temi Antonio Guterres

GLAVNI SEKRETAR UN-A
Guteres: Afganistanu prijeti humanitarna katastrofa

Više o:

Antonio Guterres UN
NA VRH

Podijeli članak na