KO ĆE NASLIJEDITI MERKEL

Olac Šolc favorit za njemačkog kancelara nakon posljednje TV debate pred izbore

O vanjskoj i sigurnosnoj politici praktično nije bilo riječi, čak ni o Evropskoj uniji

N. Aj. / Deutsche Welle

Olaf Šolc

Foto: Agencije


Favorit za budućeg kancelara Olaf Šolc (Scholz, SPD) opet se najviše dopao gledaocima poslije debate sa Analenom Berbok (Annalena Baerbock, Zeleni) i Arminom Lašetom (Armin Laschet, CDU/CSU). Govorilo se isključivo o domaćim temama, i očite su podudarnosti Socijaldemokrata i Zelenih.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održat će se 26. septembra te je održana upravo posljednja TV debata potencijalnih njemačkih kancelara, koji će naslijediti Angelu Merkel.

U brzoj anketi instituta Forsa, čak 42 posto gledalaca reklo je da se Šolc pokazao najbolje. Za lidera Demohrišćana Armina Lašeta glasalo je 27 posto, a za kandidatkinju Zelenih Analenu Berbok 25 posto.

Takozvani triel – „duel“ utroje – održan je tačno sedam dana pred izbore za Bundestag nakon kojih će Angela Merkel otići u političku penziju poslije šesnaest godina na čelu Vlade.

Favoritu Olafu Šolcu se ovog puta tokom debate nisu zacrvenile uši, što mu se dešava samo kad se iznervira, premda to retorikom ne pokazuje. U prethodnom sučeljavanju je Šolc kiptio kada ga je Lašet žestoko napao zbog racije u Ministarstvu finansija koje Šolc predvodi.

Ali, u nedjelju je u nastupu koji su zajedno organizovale privatne televizije ProSieben i Sat.1 bilo znatno manje verbalnog hvatanja za gušu. Sve se vrtilo oko programskih tema poput socijalne pravde, zaštite klime, odnosa prema pandemiji i digitalizaciji. O vanjskoj i sigurnosnoj politici praktično nije bilo riječi, čak ni o Evropskoj uniji.

Kad je Miki Maus brinuo o klimi

Socijalne teme su pokazale kolika su preklapanja između programa Socijaldemokrata i Zelenih, i neki komentatori već pišu da dvije stranke očijukaju oko koalicije nakon izbora. Za to će im, po svemu sudeći, trebati i treći partner, ali je i dalje nejasno da li bi to prje mogli da budu Liberali ili Ljevica, što bi vlastima moglo da udari dva veoma različita pečata.

SPD i Zeleni zalažu se za minimalnu satnicu od 12 eura bruto, i finansijske povlastice za porodice, posebno one s djecom. Demohrišćani su pak protiv zakonskih povećanja minimalca, i Lašet je rekao da "nije primjereno" kad se država petlja u pregovore sindikata i poslodavaca.

Voditeljica je na originalan način započela temu klimatskih promjena, pokazujući strip "Miki Maus" iz 1993. godine, u kojem se radilo o obaranju prašuma. 

- Prije trideset godina se dakle Miki Maus bavio klimatskim promjenama - rekla je, i pitala Lašeta da li iko u njegovoj partiji čita stripove.

Lašet se pak odlično snašao, rekavši da je u vrijeme kad je objavljen taj "Miki Maus" demohrišćanski ministar zaštite životne sredine prvi stavio temu klimatskih promjena na dnevni red.

Ipak, ta tema je prirodni teren Analene Berbok koja je ponovila zahtjev da iduća vlada bude "klimatska". Ona traži da se od 2030. godine više ne proizvode automobili na dizel i benzin, da se i dobijanje energije od uglja napusti prije 2038. godine, kako je sada planirano.

- Ne možete da kažete da se držite Pariskog sporazuma o klimi, a da još 17 godina spaljujete ugalj - rekla je ona dvojici konkurenata čije stranke zajedno upravljaju zemljom.

Lašet je rekao da je bila greška što je Njemačka napustila atomsku energiju prije energije uglja. Šolc je upozorio da cijela njemačka industrija mora najkasnije kroz četvrt vijeka postati klimatski neutralna. Kao kancelar bi, rekao je, već u prvoj godini mandata postavio obavezujuće ciljeve.

SPD i dalje vodi

Na kraju je ipak Lašet stigao da malo bocne Šolca. Kada su kandidati dobili priliku da postave jedni drugima pitanje, Lašet je pitao Berbok kakvo izlaganje Olafa Šolca očekuje pred Odborom Bundestaga za finansije. 

- Punu transparentnost - rekla je ona.

I to na kraju nije bilo previše neprijatno za Šolca.

Posljednje ankete vide SPD na 25 do posto glasova, dok Demohrišćani imaju 21 do 22 posto. Slijede Zeleni (15 do 16 posto), Liberali i Alternativa za Njemačku (po 11 posto) i Ljevica (6 posto).

Glasa se iduće nedjelje, a već pet minuta po zatvaranju birališta, u 18.05 sati bit će poznate prve izlazne ankete koje su obično u dlaku precizne.

Više o temi Njemačka

NJEMAČKA KANCELARKA
Najveće krize u eri Angele Merkel
NA VRH

Podijeli članak na