ODNOSI SA AMERIKOM

Erdoan pred povratak iz Njujorka: Turska se nada prijateljskim odnosima sa SAD

Erdoan je rekao da je stav Turske prema programu borbenih aviona F-35 pošten, ali da SAD nisu iskrene

Redžep Tajip Erdoan. Agencije

Fu. M.

23.9.2021

Nadam se da ćemo se kao saveznici u NATO-u odnositi jedni prema drugima prijateljski, a ne neprijateljski, ali čini se da se trenutno stanje ne odvija tako, rekao je u danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), misleći na odnose Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Anadolija.

Govoreći za novinare prije povratka iz Njujorka, gdje je prisustvovao 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Erdoan je rekao da je dobro sarađivao s bivšim američkim predsjednicima Džordžom Bušom (George W. Bush), BarakomObamom (Barack) i Donaldom Trampom (Trump), žaleći se da odnosi s Džoom Bajdenom (Joe Biden) nisu počeli dobro.

Erdoan je rekao da je stav Turske prema programu borbenih aviona F-35 pošten, ali da SAD nisu iskrene.

U 2019. godini, Vašington je objavio da izbacuje Tursku iz programa stelt borbenih aviona F-35 zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400.

SAD su tvrdile da će ruski S-400 ugroziti sigurnost F-35, ali Turska je rekla da su ti strahovi neutemeljeni i više puta je predlagala uspostavljanje komisije koja bi razjasnila to pitanje.

- Baš kao i Trampova administracija, i Biden je počeo davati oružje, municiju i opremu terorističkim organizacijama. Nećemo ovo samo gledati. Kada pogledate oružje koje je trenutno u rukama talibana, to oružje pripada SAD. Stoga će morati platiti cijenu - rekao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.