BJELORUSKI ČELNIK

Lukašenko: Putin i ja smo dovoljno inteligentni da stvorimo uniju dvije nezavisne države

Lukašenko odbija bilo kakvu odgovornost za ono što se događa u njegovoj zemlji

Lukašenko sa Putinom. Agencije

Piše: Fu. M.

2.10.2021

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dao je intervju za CNN. Radi se o rijetkom događaju jer ga zapadni mediji nemaju često priliku intervjuirati.

Govorio je o opoziciji u njegovoj zemlji, o tome treba li se ispričati bjeloruskom narodu, ali i odnosima s Europskom unijom.

Lukašenko odbija bilo kakvu odgovornost za ono što se događa u njegovoj zemlji.

Osporavao je kršenje ljudskih prava, napade na prosvjednike, lažnu uzbunu o postavljenoj bombi u komercijalnom avionu zbog koje je bio prisiljen sletjeti na teritorij Bjelorusije - nakon slijetanja je uhićen putnik, bjeloruski disident.

Ipak, on je pokušao odbaciti sve negativno u vezi njegove vlasti.

- Ovo je ludilo - rekao je o tvrdnjama poljske vlade da Bjelorusija šalje migrante na njihovu granicu.

- Smatrate li me vi luđakom? - rekao je na to je li Bjelorusija prevozi migrante na granicu s EU kao dio osvete za sankcije.

Odnosi Bjelorusije i Evropske unije jako su loši. Većina evropskih, a i neki svjetski avioprijevoznici, više ne lete bjeloruskim zračnim prostorom.

Sve se to dogodilo zbog spomenute prijetnje bombom. Naime, vođa bjeloruske opozicije Roman Protasevič letio je iz Atene u Vilnius, glavni grad Litve.

Na pitanje CNN-a o bombi u avionu, Lukašenko je uporno izbjegavao pitanje i rekao kako Bjelorusija samo poštuje međunarodne zakone.

- Ako se bojite letjeti iznad našeg teritorija, ja samo mogu lično garantirati sigurnost dok letite iznad Bjelorusije kao što je to i dosad bio slučaj. Ako ne želite, u redu, letite preko Sjevernog ili Južnog pola, to je vaše pravo, ne mogu vas prisiliti. Nisam toliko moćan kao Velika Britanija, a pogotovo ne kao SAD da određujem uvjete. Ako ne letite, drugi će, snaći ćemo se - rekao je Lukašenko.

Pokušavao je prebaciti težište problema na zapadne zemlje te je rekao da se zbog, kako navodi CNN, "surovog i ubojitog postupanja prema političkim protivnicima", nema za šta izviniti.

Novinar je zatim citirao dokaze Amnesty Internationala o pojedinim zatvorenicima koji su prijavljivali povrede uključujući slomljene kosti i opekline, a neki su bili prisiljeni da tijekom mučenja u zatvoru budu goli.

- Znate, mi nemamo nijedan zatvor takvog tipa, kao što kažete, poput Guantanama. Nemamo ni onih baza koje su Sjedinjene Američke Države stvorile u istočnoj Evropi. Što se tiče naših običnih zatvora, nisu ništa gori nego te iste institucije u Velikoj Britaniji ili SAD-u, to vam garantiram - rekao je Lukašenko.

Poriče nagađanja o integraciji Bjelorusije u Rusiju.

- Putin i ja smo dovoljno inteligentni da stvorimo uniju dvije nezavisne države koja bi zajedno bila jača. Suverenitet se ne prodaje. Ipak, ako bude potrebno, Bjelorusija će ujediniti vojnu bazu s Rusijom kako bi izdržala potencijalnu agresiju u slučaju da se neka zemlja odluči napasti - rekao je Lukašenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.