BJELORUSKI PREDSJEDNIK

Lukašenko: "Ne želimo rat, mi smo miroljubivi ljudi"

Pred nas je ponovo postavljeno pitanje prava na život naše civilizacije, očuvanja iskonskih vrijednosti, nacionalnih kultura, dodao je

Lukašenko i Putin. Sputnik

N. H.

27.1.2024

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko gostovao je u Rusiji na koncertu u čast 80 godina od okončanja nacističke blokade Lenjingrada, kojem je prisustvovao i ruski predsjednik Vladimir Putin. 

- Bjelorusija i Rusija ne žele rat, pozivaju na dijalog uz poštovanje istorijskog sjećanja i istine o Drugom svjetskom ratu - rekao je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, pa nastavio: 

- Mi smo miroljubivi ljudi, ne želimo rat. Ali, pred nas je ponovo postavljeno pitanje prava na život naše civilizacije, očuvanja iskonskih vrijednosti, nacionalnih kultura. Tuđe nam nije potrebno.

On je naveo da Bjelorusija i Rusija, kao i poslije pobjede u Drugom svjetskom ratu, pozivaju na dijalog pod uslovom da se poštuje njihovo historijsko sjećanje i istina o tom ratu.

- Otvoreni smo za sve prijateljske korake ka nama - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je prethodno, zajedno sa Putinom, učestvovao na svečanosti otkrivanja spomenika u znak sjećanja na građane Sovjetskog Saveza koji su bili žrtve nacističkog genocida

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.