ONLINE SAMIT

Čelnici G20 razgovarat će o Afganistanu

Domaćin sastanka je Rim, a teme o kojima će se razgovarati su nove terorističke prijetnje, kao i načini kako se nositi s talibanima

Čelnici zemalja G20 održat će danas vanredni online sastanak. Ilustracija

A. Ka. / Fena

12.10.2021

Čelnici zemalja G20 održat će danas vanredni online sastanak kako bi pronašli način za rješenje rastuće humanitarne i sigurnosne krize u Afganistanu.

Domaćin sastanka je Rim, a teme o kojima će se razgovarati su nove terorističke prijetnje, kao i načini kako se nositi s talibanima.

Situacija u Afganistanu znatno se pogoršala otkad su talibani preuzeli vlast u zemlji poslije povlačenja američkih i drugih zapadnih trupa nakon gotovo 20-godišnje okupacije.

Vlade širom svijeta sada raspravljaju o tome kako najbolje pomoći stanovništvu, budući da je oko 3,5 miliona ljudi raseljeno. Druge teme o kojima se diskutuje su i to da li priznati talibane, obzirom na nezadovoljavajuće izvještaje o ljudskim pravima, piše dpa.

Sve je veća zabrinutost da su ekonomija, zdravstveni i bankarski sistem zemlje na rubu kolapsa.

UN je nedavno upozorio da za milion afganistanske djece prijeti glad kako se zima približava. Više od polovine djece mlađe od pet godina u opasnosti je od pothranjenosti.

Prema UN-u oko 18 miliona Afganistanaca, što je polovina ukupnog stanovništva, zavisi o humanitarnoj pomoći, a 93 posto domaćinstava nema dovoljno hrane. Više od dva miliona Afganistanaca je pobjeglo u susjedne zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.