SAD

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Dvojica vodećih američkih generala koji su nadzirali evakuaciju iz Afganistana koji je pao u ruke talibana u augustu 2021.

Afganistan. Fena

Anadolija

20.3.2024

Dvojica vodećih američkih generala koji su nadzirali evakuaciju iz Afganistana koji je pao u ruke talibana u augustu 2021. okrivili su Bidenovu administraciju za haotičan odlazak, poručivši zakonodavcima da je neadekvatno planirala evakuaciju i da je nije naredila na vrijeme.

Rijetko svjedočenje bivšeg načelnika Združenog štaba, generala Marka Meleja (Milleya) i bivšeg načenika američke Centralne komande, penzionisanog generala Franka Mekenzija (McKenzieja) javno je po prvi put razotkrilo napetost i razlike koje su vojni zapovjednici imali s Bidenovom administracijom u posljednjim danima rata.

Dvije od tih ključnih razlika uključuju to što je vojska savjetovala da Vašington zadrži najmanje 2.500 pripadnika vojske u Afganistanu kako bi održali stabilnost, i zabrinutost da State Department ne djeluje dovoljno brzo da započne evakuaciju.

Svjedočenja su također u suprotnosti s internom revizijom odluka administracije u Bijeloj kući koja je utvrdila su da su odluke predsjednika Joea Bidena bile "ozbiljno ograničene" prethodnim sporazumima o povlačenju koje je pregovarao bivši predsjednik Donald Trump i okrivila vojsku, rekavši da su najviši zapovjednicii kazali da imaju dovoljno resursa za bavljenje evakuacijom.

Trinaest pripadnika američke vojske ubijeno je od strane bombaša samoubice na kapiji Abej Gejt (Abbey Gate) na aerodromu u Kabulu u posljednjim danima rata, kada su talibani preuzeli Afganistan, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.