VIRTUELNI SAMIT

Grupa G20 obećala pomoć Afganistanu

Otkad su talibani 15. augusta preuzeli Afganistan, ta je država, već pogođena sušom i siromaštvom nakon desetljeća ratova, pred kolapsom ekonomije

Mario Dragi. Agencije

Fu. M.

12.10.2021

Grupa G20 odlučna je u borbi protiv humanitarne krize u Afganistanu, čak i ako će to zahtijevati saradnju s talibanima, rekao je italijanski premijer Mario Dragi (Draghi), nakon današnjeg sastanka dvadeset najvećih svjetskih ekonomija.

Otkad su talibani 15. augusta preuzeli Afganistan, ta je država, već pogođena sušom i siromaštvom nakon desetljeća ratova, pred kolapsom ekonomije, što znači i novi egzodus stanovnika.

Dragi, premijer države koja trenutno predsjeda skupinom G20, rekao je kako postoji sloga o potrebi angažmana oko humanitarne krize u Afganistanu.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), indijski premijer Narendra Modi i mnogi europski lideri učestvovali su na vanrednom virtuelnom sastanku, no bez kineskog predsjednika Si Đinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Italijanski lider kazao je kako njihov izostanak ne umanjuje važnost susreta.

- Ovo je prvi multilateralni odgovor na afganistansku krizu. Multilateralizam se vraća, s poteškoćama, ali se vraća - kazao je Dragi.

Učesnici su jednoglasni oko potrebe ublažavanja krize u Afganistanu, državi u kojoj banke ostaju bez novca, javni sektor ne dobiva plaće, a cijene hrane su skočile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.