TO JE UČINIO JUČER

Ambasadoru Francuske naređeno da napusti Bjelorusiju

Tamošnji mediji pišu da ambasador nikada nije predao akreditive predsjedniku Aleksandru Lukašenku

Francuski ambasador u Bjelorusiji Nikolas de Boulane de Lakost. Agencije

N. Aj.

18.10.2021

Francuski ambasador u Bjelorusiji Nikolas de Boulane de Lakost (Nicolas de Bouillane de Lacoste) napustio je zemlju nakon što je Minsk zatražio od njega da to učini prije ponedjeljka, rekla je u nedjelju glasnogovornica ambasade za AFP.

Glasnogovornica nije navela razlog zbog kojeg je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo ambasadorov odlazak, već je samo rekla da je to zatraženo da to učini prije 18. oktobra.

- Veleposlanik Nicolas de Lacoste napustio je danas Bjelorusiju. Oprostio se s osobljem ambasade, a bjeloruskom narodu je uputio video poruku koja će se sutra objaviti na mrežnoj stranici sambasade - rekla je.

Tamošnji mediji pišu da ambasador nikada nije predao akreditive predsjednikuAleksandru Lukašenku (Alexander Lukashenko).

Francuska, kao i druge zemlje Evropske unije, nije priznala rezultate predsjedničkih izbora održanih u avgustu prošle godine na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat, što je potaknulo neviđene višemjesečne proteste u toj bivšoj sovjetskoj republici, saveznici Rusije Vladimira Putina.

EU je donio paket sankcija bjeloruskom režimu zbog progona opozicije.

Bjeloruske vlasti su uspjele zaustaviti proteste, zatvorile su stotine opozicionih aktivista te desetke medija i nevladinih organizacija.

Svi opozicioni čelnici su završili u zatvoru ili u egzilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.