AMERIKA

FBI upao u kuću Olega Deripaske u Vašingtonu

Ispred Deripaskine kuće nalazi se nekoliko agenata FBI

Ruski milijarder Oleg Deripask. Agencije

A. Ka.

19.10.2021

FBI je danas upao u kuću ruskog milijardera Olega Deripaske u Vašingtonu, javio je NBC News. Ovo je potvrdio biro za komunikacije FBI-ja.

Ispred Deripaskine kuće nalazi se nekoliko agenata FBI, koji su zabranili svima pristup kući. Kako prenosi Reuters, FBI se, za sad, nije oglašavao. Kako navode, uticajni milijarder i saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina je na crnoj listi SAD. Vašington je prethodno ukinuo sankcije usmjerene ka dvijema njegovim najvećim kompanijama, aluminijumskom gigantu "Rusal" i matičnoj "En+ group".

Oleg Vladimirovič Deripaska (rođen 2. januara 1968.) je ruski oligarh i industrijalac. Osnivač je "Basic elementa", jedne od najvećih ruskih industrijskih grupa i "Volnoe delo", najveće ruske humanitarne organizacije. Do 2018. godine bio je predsjednik "En+group", ruske energentske kompanije, a do tada je bio na čelu i "United company rusal", druge najveće kompanije na svetu koja se bavi aluminijumom.

Deripaska je postao broker specijalizovan za trgovinu aluminijumom prije nego što je djelatnost proširio na energiju, finansijske usluge i poljoprivredu. Tokom 2000. Deripaska je osnovao "Rusal" u partnerstvu sa kompanijom Romana Abramoviča.

Deripaska ima bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše NBC. On je jedan od dvadesetak ruskih oligarha i zvaničnika koje je sankcionisalo američko ministarstvo finansija u aprilu 2018. godine. U objavi koja je tada izdata navodi se da je Deripaska istraživan zbog "pranja novca" i osumnjičen da je "prijetio smrću poslovnim rivalima", da je "nelegalno ozvučio zvaničnika vlade", i da je učestvovao u iznudi i uzimanju reketa.

Deripaska je zato tužio SAD zbog ovih sankcija, ali njegova optužba je odbačena u junu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.