SA SUPRUGOM KAMILOM

Britanski princ Čarls u posjeti Jordanu i Egiptu narednog mjeseca

rinc će se fokusirati na ekološka pitanja, međuvjerski dijalog, zaštitu naslijeđa i stvaranje radnih mjesta i prilika za mlade ljude

Princ Čarls. Agencije

N. Aj. / Fena

25.10.2021

Britanski naslijednik na tron, princ Čarls (Charles), posjetit će Jordan i Egipat narednog mjeseca, u prvoj posjeti inostranstvu jednog visokog člana britanske kraljevske porodice od izbijanja pandemije Covid-19, saopćio je njegov ured u ponedjeljak.

Čarls (72), bit će u pratnji supruge Kamile (Camilla) tokom četverodnevne turneje koja bi trebala početi 16. novembra.

Njegov ured, Clarence House, saopćio je da će njegova posjeta Jordanu uključivati prijem kod jordanskog kralja Abdulaha (Abdullah) i kraljice Ranije, i ima za cilj da obilježi jordansku stoljetnicu i značaj koji britanska vlada pridaje odnosima s tom bliskoistočnom zemljom.

- Princ će se fokusirati na ekološka pitanja, međuvjerski dijalog, zaštitu naslijeđa i stvaranje radnih mjesta i prilika za mlade ljude. Vojvotkinja će nastaviti svoje obavezivanje na podršku ženama i obrazovanju djevojčica - saopćio je Clarence House.

Turneja će biti zaključena posjetom Egiptu koja se podudara s krajem britanskog domaćinstva klimatskom samitu UN-a COP26 i egipatskom nominacijom da preuzme presjedanje nad COP27, saopćio je Čarlsov ured.

Tokom putovanja, kraljevski par sastat će se s egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom al-Sisijem (Fattah) i velikim imamom Egipatske džamije al-Azhar, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.