SPECIJALNI ISTRAŽITELJ

Sopko: State department i Pentagon skrivaju odrežene podatke o Afganistanu

Većina tih informacija, uključujući podatke o žrtvama i jačini jedinica bila je potrebna da bi se utvrdilo da li su aFganistanske snage prava borbena moć ili samo kuća od karata, kazao je Sopko

N. Aj.

30.10.2021

Specijalni istražitelj za obnovu Afganistana Džon Sopko. Agencije

Američki State department i Pentagon skrivaju informacije pomoću kojih bi Kongres i javnost trebali da shvate pad bivše administracije i vojske u Afganistanu, te haotično povlačenje snaga SAD, izjavio je specijalni istražitelj za obnovu Afganistana Džon Sopko (John).

- Potpuna slika dešavanja u avgustu i svi znaci upozorenja kojim bi se mogao predvidjeti ishod bit će shvaćeni ukoliko budu dostupne informacije, čiju su objavu Ministarstvo odbrane i State department zabranili - istakao je Sopko.

State department je saopštio da je Ministarstvo zatražilo da "određeni izvještaji budu privremeno uklonjeni radi prepravke i zaštite identiteta Afganistanaca i partnerskih organizacija".

U saopštenju se ističe da su informacije jedini detalji koji su skriveni i da specijalni istražilac za obnovu Afganistana ima ovlaštenje da ih zahtijeva.

Sopko je istakao da je nakon što su talibani zauzeli Kabul, State department tražio da mu privremeno suspenduju pristup određenim podacima koji bi osigurali sigurnost Afganistanaca povezanih sa SAD.

Prema njegovim riječima, State department nikada nije bio u stanju da opiše određene prijetnje pojedinicima koje se navodno nalaze u izvještajima. On je napomenuo da je State department nedavno tražio ispravke oko 2.400 dokumenata.

On je podsjetio da je od Kongresa dobio zadatak da istraži pad afganistanske administracije i vojske i da je Pentagon od 2015. godine zabranio objavu niza podataka na zahtjev vlasti u Kabulu.

- Većina tih informacija, uključujući podatke o žrtvama i jačini jedinica bila je potrebna da bi se utvrdilo da li su aFganistanske snage prava borbena moć ili samo kuća od karata - kazao je Sopko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.