NUKLEARNA ENERGIJA

SAD dogovara vraćanje Irana za pregovarački sto

Zaista zavisi od toga da li je Iran ozbiljan po pitanju vraćanja za pregovarački sto, kazao je Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken. Agencije

A. Ka. / Fena

31.10.2021

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinkenrekao je u nedjelju da su Sjedinjene Države "u pregovorima" s Britanijom, Njemačkom i Francuskom oko vraćanja Irana za pregovarački sto povodom sporazuma o nuklearnoj energiji, ali je dodao da nije jasno da li je Teheran voljan da se ponovo pridruži pregovorima na "smislen način".

Blinkenove primjedbe u intervjuu za CNN u nedjelju dolaze dan nakon što su Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska i Britanija pozvale Iran da nastavi poštivanje nuklearnog sporazuma iz 2015. kako bi "izbjegao opasnu eskalaciju", prenosi Reuters.

Sporazum, prema kojem je Iran ograničio nuklearne aktivnosti jer se strahuje od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje globalnih sankcija, raspao se 2018. godine nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države, što je navelo Teheran da prekrši ograničenja o obogaćivanju uranijuma.

- Zaista zavisi od toga da li je Iran ozbiljan po pitanju vraćanja za pregovarački sto - kazao je Blinken.

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je odvojeno u nedjelju da bi predsjednik Joe Biden mogao samo izdati "izvršnu naredbu", ako su Sjedinjene Države ozbiljne u pogledu ponovnog pridruživanja nuklearnom sporazumu iz 2015. sa svjetskim silama, objavili su iranski mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.