SPAŠAVANJE ZEMLJE

U Glazgovu danas počinje klimatska konferencija COP26

Dolazi dan nakon što velike ekonomske sile nisu uspjele da se obavežu na rok od 2050. godine za prekid emisije ugljen dioksida do granice koja se u širokoj javnosti smatra uslovom za sprečavanje najekstremnijeg globalnog zagrijavanja

Konferencija će se održati u škotskom gradu Glazgovu. Agencije

N. Aj.

1.11.2021

Konferencija UN-a koja se smatra ključnom za izbjegavanje katastrofalnih posljedica klimatskih promjena počinje u ponedjeljak u jeku nesuglasica nakon što su velike industrijske sile optužene da ne ispunjavaju svoje ambiciozne nove obaveze.

Konferencija COP26 u škotskom gradu Glazgovu dolazi dan nakon što velike ekonomske sile nisu uspjele da se obavežu na rok od 2050. godine za prekid emisije ugljen dioksida do granice koja se u širokoj javnosti smatra uslovom za sprečavanje najekstremnijeg globalnog zagrijavanja.

Umjesto toga, njihovi razgovori u Rimu samo su priznali “ključni značaj” prekida emisije stakleničkih gasova otprilike “do polovine stoljeća”, ali nisu odredile nikakav vremenski okvir za fazno izbacivanje uglja iz upotrebe u svojim zemljama i odustale su od obećanja da će prekinuti emisiju metana, još jednog stakleničkog gasa.

- Kao građani širom planete tražimo od vas da se suočite s hitnošću klimatske akcije. Ne naredne godine. Ne narednog mjeseca, sada - piše švedska aktivistica Greta Tanberg (Thunberg) u tvitu, tražeći od miliona svojih pratilaca da potpišu otvoreno pismo u kome se optužuju politički čelnici za izdaju.

Mnogi od tih čelnika pojavit će se u Glazgovu u ponedjeljak kako bi branili svoje aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena, a u nekim slučajevima objavit će nova obećanja na početku dvodsedmičnih pregovora na konferenciji koju je zemlja domaćin Britanija proglasila odlučujućom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.