NAKON ODLUKE FDA

SAD počinje vakcinisati djecu od 5 do 11 godina "Pfizerom"

To će za roditelje značiti kraj višemjesečnoga straha za njihovu djecu, rekao je Bajden

Cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina. Agencije

N. Aj.

3.11.2021

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio je cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina "Pfizer"-"BioNTechovom" vakcinom protiv Covida-19 nakon što je potkraj prošle sedmice Američka agencija za lijekove odobrila cjepivo za tu dobnu skupinu.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odmah je ocijenio kako je riječ o novoj prekretnici u borbi protiv pandemije.

Tri sedmice razmaka

- To će za roditelje značiti kraj višemjesečnoga straha za njihovu djecu - rekao je Bajden, prenosi agencija Hina.

"Pfizer"-"BioNTech" vakcinu moći će primiti oko 28 miliona djece u SAD u dobi od 5 do 11 godina. Davat će se u dvije doze s tri sedmice razmaka. Prema odobrenju Agencije za lijekove, djeca tog uzrasta primat će dozu od 10 mikrograma, dok djeca starija od 12 godina i odrasli primaju doze od 30 mikrograma.

- Znamo da milioni roditelja žele cijepiti djecu - istaknula je u saopćenju direktorica CDC-a Rošel Valenski (Rochelle Walensky), potičući one koji još imaju pitanja vezanih za vakcine da se savjetuju sa zdravstvenim radnicima.

Hospitalizirano 8.300 djece

- Rizik koji donosi Covid-19 prevelik je za našu djecu i mnogo veći nego kod mnogih drugih bolesti protiv kojih ih cijepimo - dodala je.

Vlada je dugo očekivala odluku te je nabavila dovoljno doza za svu djecu tog uzrasta, koje je počela distribuirati u sve dijelove zemlje čim ga je Agencija za lijekove odobrila.

Među djecom u dobi od pet do 11 godina u SAD je zabilježeno 1.9 miliona slučajeva zaraze Covidom, hospitalizirano je 8.300 djece, a nekoliko stotina ih je umrlo. Zabilježeno je i 2.300 slučajeva multisistemskog inflamatornog sindroma kod djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.