KORONAVIRUS

SAD uvodi obaveznu vakcinaciju za radnike koji prelaze granicu

Kanada je 15. januara uvela uredbu po kojoj vozači kamiona koji u tu zemlju ulaze iz SAD-a moraju biti cijepljeni, javlja

Zakon na snagu stupa od subote. Twitter

E. Ć.

21.1.2022

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) najavilo je da će radnici koji prelaze granicu morati biti potpuno vakcinisani protiv koronavirusa. Ta odluka na snagu stupa od subote, piše "Hina".

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u oktorbru je najavila da će od 8. novembra ponovo dopustiti ulazak u SAD putnicima iz Kanade i Meksika koji u zemlju stižu preko kopnenih graničnih prijelaza, ali da moraju biti potpuno vakcinisani.


Američka granica s Kanadom i Meksikom zatvorena je zbog straha od širenja koronavirusa na 20 mjeseci za sve koji ne putuju zbog obaveze, a DHS je u četvrtak najavio da će proširiti odredbu na radnike koji nisu državljani SAD-a ili u SAD-u imaju stalno boravište.

- Počevši od subote, "osobe koje nisu državljani SAD-a, a koje ulaze u Sjedinjene Američke Države preko kopnenih granica ili trajektnih terminala duž sjeverne i južne granice morat će biti u potpunosti vakcinisane protiv koronavirusa i spremne predočiti potvrdu o vakcinaciji - rekao je ministar Alehandro Majorkas (Alejandro Mayorkas).

Kanada je 15. januara uvela uredbu po kojoj vozači kamiona koji u tu zemlju ulaze iz SAD-a moraju biti cijepljeni, javlja "Hina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.