I MI ĆEMO JOŠ MALO

Vlasti u Delhiju zatvaraju škole zbog otrovnog zraka

Ranije ove godine, vlada Delhija otvorila je svoj prvi "smog toranj" koji sadrži 40 divovskih ventilatora koji pumpaju 1000 m3 zraka u sekundi kroz filtere. Instalacija vrijedna 2 miliona dolara prepolovila je količinu štetnih čestica u zraku

U subotu su količine PM 2,5 čestica – najmanjih i najštetnijih, koje mogu ući u krvotok – premašile 300 na indeksu kvalitete zraka. To je 20 puta više od maksimalnog dnevnog ograničenja koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. AGENCIJE

E. Š. / The Guardian

13.11.2021

Delhi je rangiran kao jedan od najzagađenijih gradova na svijetu, s opasnom mješavinom emisija iz fabrika i vozila te dimom od poljoprivrednih požara koji svake zime pretvara njegov zrak u otrov.

U subotu su količine PM 2,5 čestica – najmanjih i najštetnijih, koje mogu ući u krvotok – premašile 300 na indeksu kvalitete zraka. To je 20 puta više od maksimalnog dnevnog ograničenja koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, prenosi The Guardian.

- Od ponedjeljka se zatvaraju škole kako djeca ne bi morala udisati zagađeni zrak, rekao je gradonačelnik Delhija, Arvind Kejriwal, u gradu od 20 miliona ljudi.


Nikakva građevinska aktivnost neće biti dopuštena četiri dana, počevši od danas, kako bi se uklonila prašina. Državni uredi zamoljeni su da rade od kuće, a privatnim firmama savjetovano je da se drže opcija rada od kuće što je više moguće. INDIA TIMES

Kejriwal je rekao da nikakva građevinska aktivnost neće biti dopuštena četiri dana, počevši od danas, kako bi se uklonila prašina. Državni uredi zamoljeni su da rade od kuće, a privatnim firmama savjetovano je da se drže opcija rada od kuće što je više moguće.

Bolnice javljaju o velikom porastu broja pacijenata koji se žale na poteškoće s disanjem, piše Times of India.

- Dnevno primamo 12 do 14 pacijenata u hitnim slučajevima, uglavnom noću, kada simptomi uzrokuju poremećaj sna i paniku - rekao je doktor Suranjit Chatterjee iz bolnice Apollo.

Vlada Delhija već godinama obećava da će očistiti gradski zrak. Spaljivanje poljoprivrednog otpada u susjednim državama – koji svake zime uvelike doprinosi nivoima onečišćenja u gradu – nastavljeni su unatoč zabrani Vrhovnog suda.

Ranije ove godine, vlada Delhija otvorila je svoj prvi "smog toranj" koji sadrži 40 divovskih ventilatora koji pumpaju 1000 m3 zraka u sekundi kroz filtere. Instalacija vrijedna 2 miliona dolara prepolovila je količinu štetnih čestica u zraku, ali samo unutar radijusa od jednog kvadratnog kilometra.

Izvještaj švicarske organizacije IQAir za 2020. pokazao je da se 22 od 30 najzagađenijih gradova na svijetu nalaze u Indiji, a Delhi je rangiran kao najzagađeniji glavni grad na svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.