UPALJEN NACIONALNI ALARM

Rekordni brojevi: Za godinu više od 100.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja

Amerikanci umru od predoziranja drogom u rekordnom broju. Naučnici su jučer zvijestili o rezultatima gubitka, rastućih problema mentalnog zdravlja i široka dostupnost opasno jakih uličnih droga

Velika većina smrtnih ishoda uzrokovana sintetičkim opioidima, široko rasprostranjenom upotrebom fentanila, brzodjelujući lijek koji je 100 puta jači od morfija. AGENCIJE

E. Š. / New York Times

18.11.2021

U 12-mjesečnom razdoblju koje je završilo u aprilu, više od 100.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja, što je gotovo 30 posto više od 78.000 umrlih u prethodnoj godini, prema privremenim podacima Nacionalnog centra za zdravlje, piše The New York Times.

Ovo je prvi put da je brojka smrtnih slučajeva od predoziranja u Sjedinjenim Državama premašio 100.000 na godinu. To je više od ukupnog broja saobraćajnih nesreća i smrtnih slučajeva iz vatrenog oružja.

Smrtni slučajevi od predoziranja su se više nego udvostručili od 2015.

Čelnici uprave rekli su da će proširiti pristup lijekovima poput naloksona, koji može poništiti predoziranje opioidima, potičući države da donesu zakone koji će ih učiniti dostupnijim i promovirajući njegovu upotrebu.

- Vjerujem da niko ne bi trebao umrijeti od predoziranja samo zato što nije imao pristup naloksonu. Nažalost, danas se to događa diljem zemlje, i pristup naloksonu često uvelike ovisi o tome gdje živite., rekao je dr. Rahul Gupta, direktorUreda za nacionalnu politiku kontrole droga.


Smrtni slučajevi imaju trajne posljedice, budući da se većina njih dogodila među osobama u dobi od 25 do 55 godina,u vrhuncu života. NYT

- Ovo su brojke koje nikada prije nismo vidjeli, rekla je dr. Nora Volkow, direktorica Nacionalnog instituta za zloupotrebu lijekova.

Smrtni slučajevi imaju trajne posljedice, budući da se većina njih dogodila među osobama u dobi od 25 do 55 godina,u vrhuncu života.

- Iza sebe ostavljaju prijatelje, poroodice i djecu, ako imaju djecu. Ovo je veliki izazov za naše društvo, rekla je doktorica Volkow.

Velika većina smrtnih ishoda uzrokovana sintetičkim opioidima, široko rasprostranjenom upotrebom fentanila, brzodjelujući lijek koji je 100 puta jači od morfija. Sve više se fentanil krišom dodaje ostalima ilegalno proizvedenim drogama za poboljšanje njihove moći.

Smrti od predoziranja povezanim s upotrebom stimulansa poput metamfetamina, kokaina te prirodnih i polusintetičkih opioida, kao što su lijekovi protiv bolova na recept, također su se povećali posljednju godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.