AMERIČKI IMUNOLOG

Fauči: Revakcinacija najpouzdanija zaštita od omikron varijante koronavirusa

Trebat će približno još dvije sedmice da se defintivno ustanovi prenosivost, ozbiljnost i druge karakteristike te varijante koronavirusa

H. J. I. / Fena

Entoni Fauči

Foto: Agencije


Revakcinacija pruža najpouzdaniju zaštitu protiv omikron varijante koronavirusa, poručio je direktor američkog Nacionalnog Instituta za alergije i zarazne bolesti dr. Entoni Fauči (Anthony Fauci), predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) tokom brifinga o novoj varijanti.

- Fauči i članovi tima za odgovor na COVID-19 izvjestili su predsjednika o posljednjim dešavanjima vezanim za omikron varijantu. Fauči je poručio predsjedniku da, dok će trebati približno još dvije sedmice da se defintivno ustanovi prenosivost, ozbiljnost i druge karakteristike te varijante koronavirusa, on i dalje smatra da vakcine pružaju stepen zaštite dovoljan za sprečavanje širenja najtežih slučajeva COVID-a. Fauči je također ponovio da treća doza vakcine pruža najsnažniju moguću zaštitu od zaraze - navodi Bijela kuća u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Naglašava se da je tim za odgovor na COVID-19 preporučio da "sve vakcinisane odrasle osobe prime treću dozu vakcine što je ranije moguće". Dodaje se da se američkim građanima pruža mogućnost za treću dozu ukoliko su primili dvije doze vakcine Pfizer i Moderna prije šest mjeseci, ili vakcinu Johnson & Johnson prije dva mjeseca.

- Bitno je da djeca i odrasli koji još nisu u potpunosti vakcinisani, odmah trebaju biti vakcinisani – saopćila je Bijela kuća.

Bajden će tokom dana dati izjavu o situaciji s omikron varijantom i o neophodnim mjerama na sprečavanju širenja zaraze, prenosi ruska novinska agencija TASS.

NA VRH

Podijeli članak na