RUSKA INVAZIJA

Bajden i poljski čelnici u Bijeloj kući iskazuju solidarnost s Ukrajinom

Čelnici će ponovo potvrditi svoju nepokolebljivu podršku odbrani Ukrajine od ruskog brutalnog osvajačkog rata - saopćila je Bijela kuća

Američki predsjednik Džo Bajden. AP

FENA

12.3.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u utorak će se sastati s predsjednikom i premijerom Poljske kako bi iskazali solidarnost s Ukrajinom u njenoj borbi protiv ruske vojske i razgovarali o načinima za povećanje finansiranja NATO-a protiv ruske prijetnje.

Sastanak u Bijeloj kući između Bidena i poljskog predsjednika Andrzeja Dude i premijera Donalda Tuska dolazi u trenutku kada Biden vrši pritisak da savlada otpor republikanskih konzervativaca u Kongresu, koji odgađaju odobrenje 95 milijardi dolara za ukrajinsko naoružanje i pomoć Izraelu.

- Čelnici će ponovo potvrditi svoju nepokolebljivu podršku odbrani Ukrajine od ruskog brutalnog osvajačkog rata - saopćila je Bijela kuća, napominjući da će trojica čelnika koordinirati zajednički stav uoči redovnog godišnjeg samita NATO-a, koji će biti održan od 9. do 11. jula u Vašinghtonu.

Govoreći prije diskusija u Bijeloj kući, poljski ministar vanjskih poslova Radislaw Sikorski pozvao je predsjedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona (Mikea Johnsona) da dopusti glasanje o ukrajinskim fondovima, ali je ublažio raniju molbu u kojoj je naveo da će Džonson biti kriv ako zakon propadne i ruske trupe napreduju.

- Ako američki paket ne stigne, Ukrajina bi mogla biti u poteškoćama, a to bi na kraju moglo značiti potrebu za još američkih vojnika u Evropi - izjavio je on novinarima, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.