KONTROVERZNI PLINOVOD

SAD dijeli mišljenje s Njemačkom: Zatvaranje "Sjevernog toka 2" u slučaju ruske invazije na Ukrajinu

Jedan evropski diplomata rekao je "Reutersu" da su zvaničnici SAD jasno stavili do znanja saveznicima da će preduzeti sankcije protiv gasovoda ukoliko se invazija dogodi

Ako SAD uvede dodatne sankcije, niko od straha neće poslovati sa "Sjevernim tokom 2". agencije

E. Ć. / Srna

7.12.2021

Američki zvaničnici rekli su članovima Kongresa da sa Njemačkom dijele razumijevanje o zatvaranju gasovoda "Sjeverni tok 2" ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavio je jedan pomoćnik u Kongresu.

Ovaj izvor je naveo da su američki zvaničnici obavijestili Kongres da su u kontaktu sa njemačkim kolegama za slučaj invazije, imajući u vidu gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Američki zvaničnici rekli su da su dobili uvjeravanja od Njemačke da će gasovod biti zatvoren, naveo je pomoćnik, ali je dodao da dvije strane nisu usaglasile definiciju invazije. Jedan evropski diplomata rekao je "Reutersu" da su zvaničnici SAD jasno stavili do znanja saveznicima da će preduzeti sankcije protiv gasovoda ukoliko se invazija dogodi.

- Ako SAD uvedu dodatne sankcije, to postaje akademsko pitanje, jer niko neće moći da posluje sa "Sjevernim tokom 2" zbog straha da ne prekrši američke sankcije - ukazao je ovaj izvor.

Njemački zvaničnici izjavili su novinarima da treba da bude obavljen još jedan proces prije puštanja gasovoda u rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.