FUNKCIONERIMA I ENTITETIMA

SAD nametnuo nove sankcije Iranu zbog kršenja ljudskih prava

Donesene mjere protiv nekoliko desetina osoba i entiteta u Iranu, Siriji i Ugandi

Sankcije SAD-a u vrijeme pregovora u nuklearnom sporazumu. agencije

E. Ć.

7.12.2021

Vašington je nametnuo nove ciljane sankcije iranskim funkcionerima i entitetima zbog kršenja ljudskih prava i to u vrijeme pregovora o nuklearnom sporazumu. Inače, Teheran je taj sankcije ocijenio kao potez svega samo ne dobre volje.

Sjedinjene Američke Države su donijele mjere protiv nekoliko desetina osoba i entiteta u Iranu, Siriji i Ugandi koji su povezani s teškim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava i represijom. 

U Iranu se sankcije odnose na specijalne jedinice za održavanje reda ili borbu protiv terorizma zbog njihove uloge u gušenju protesta, navodi se u priopćenju američkog ministarstva financija. Sankcije su usmjerene i protiv iranskih zatvora u Zahedanu te Ispahanu jer su u njima zatvorenici bili smaknuti. 

U Beču se ove sedmice trebaju nastaviti pregovori između Irana i svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu. Podsjećamo, Iran i velike sile (SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija) su potpisale sporazum 2015. godine o nuklearnom programu, ali je on na mrtvoj tački od 2018. kada se SAD povukla i uvela sankcije Iranu.

Tim sporazumom je Teheranu ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje guše njegovo gospodarstvo. U zamjenu bi se drastično smanjio iranski nuklearni program koji je pod kontrolom UN-a, prenosi "Index".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.