STRATEŠKO PARTNERSTVO

Australija sa Južnom Korejom potpisala najveći ugovor iz domena odbrane

Prema sporazumu, južnokorejska kompanija "Hanvha" isporučit će 30 samohodnih haubica, 15 vozila za prevoz municije i radare za detektovanjene neprijateljske artiljerije, saopćila je Vlada Australije

Vrijednost sporazuma milijardu australijskih dolara. twitter

E. Ć. / Srna

13.12.2021

Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) i južnokorejski predsjednik Mun Džae In (Moon Jae-in) potpisali su danas sporazum o nabavci oružja vrijedan milijardu australijskih dolara.

Prema sporazumu, južnokorejska kompanija "Hanvha" isporučit će 30 samohodnih haubica, 15 vozila za prevoz municije i radare za detektovanjene neprijateljske artiljerije, saopćila je Vlada Australije.

Australijski ministar odbrane Piter Daton rekao je da je glavna karakteristika ovih oruđa da pucaju, kreću se brzo i izbjegavaju neprijateljski kontranapad, prenijela je agencija "DPA".

Ovo je najveći ugovor iz domena odbrane koji je Australija sklopila sa nekom azijskom zemljom, prenose lokalni mediji.

Mun se nalazi u četvorodnevnoj posjeti Australiji povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kanbere i Seula.

Australija i Južna Koreja će tokom posjete unaprijediti svoje veze na nivo "sveoubuhvatnog strateškog partnerstva", saopćile su dvije administracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.