PARLAMENTARNI IZBORI

Južna Koreja: Izlazne ankete predviđaju pobjedu opozicije na izborima

Očekuje se da će Demokratska stranka i njena pridružena stranka osigurati 168 do 193 mjesta u parlamentu od 300 članova

Južna Koreja. Wikipedija

Anadolija

10.4.2024

Glavna južnokorejska opoziciona Demokratska stranka (DP) i njeni manji saveznici mogli bi ostvariti uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima dok se prebrojavanje glasova nastavlja, pokazala je izlazna anketa.

Rezultati ankete

Očekuje se da će DP i Demokratska ujedinjena stranka, takozvana satelitska sestrinska stranka DP-a, zajedno osigurati 168 do 193 mjesta u Narodnoj skupštini koja broji 300 članova, prema anketi koju su proveli kablovski mediji JTBC, objavila je agencija Yonhap News.

Vladajuća Stranka narodne moći i njoj pridružena Stranka narodne budućnosti vjerojatno će osvojiti 87 do 111 mjesta.

Od 300 zastupničkih mjesta, 254 se biralo na direktnim izborima, dok će preostalih 46 proporcionalnih zastupničkih mjesta biti dodijeljeno strankama prema ukupnom broju glasova koje dobiju.

Ovakav rezultat izlazne ankete smatra se značajnim udarcem za predsjednika Yoon Suk Yeola, čija je popularnost u krizi zbog rasta troškova života i niza političkih skandala.

Očekuje se da će službeni rezultati biti objavljeni u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

DP trenutno kontrolira zakonodavni organ.

Milioni birača glasalo

Glasanje na izborima u Južnoj Koreji je počelo u šest sati ujutro po lokalnom vremenu u utorak i završilo u 18 sati po lokalnom vremenu. Obavljeno je na 14.259 biračkih mjesta, izvijestila je novinska agencija Yonhap sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na Nacionalnu izbornu komisiju (NEC).

Oko 27,4 miliona ili 61,8 posto od ukupno 44,28 miliona birača s pravom glasa glasalo je do 16 sati, prema NEC-u, uključujući 14 miliona koji su glasali prije dana izbora.

Konačni odziv će vjerojatno biti nešto veći od onog prije četiri godine, koji je iznosio 66,2 posto.

Ako konačna izlaznost premaši onu na izborima 2020, bila bi to najveća u 32 godine od 71,9 posto na parlamentarnim izborima 1992.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.