CRNA GORA

Stopirano izručenje Do Kvona Južnoj Koreji

Do Kvon je sa svojim poslovnim partnerom uhapšen u Crnoj Gori 23. marta 2023.

Hjeong Do Kvon. Vijesti.me

Z. K.

23.3.2024

Vijeće Vrhovnog suda donijelo je rješenje o odgađanju izručenja "kralja kriptovaluta" Hjeonga Do Kvona Južnoj Koreji, do donošenja odluke prema podnijetom zahtjevu Vrhovnog državnog tužilaštva za zaštitu zakonitosti.

Ističe kazna zatvora

To je saopćeno iz Vrhovnog suda. Vijeće je, kazali su, odlučivalo o prijedlogu VDT-a za odgađanje izvršenja rješenja Višeg suda od 6. marta i rješenja Apelacionog suda od 20. marta, podnijetom uz zahtjev za zaštitu zakonitosti.

"...donijelo je rješenje kojim je određeno odgađanje navedenih rješenja o izručenju okrivljenog Kwon Do Hyeonga Republci Južnoj Koreji, a po molbi Ministarstva pravde Republike Južne Koreje, od 24. marta 2023. godine, do donošenja odluke po podnijetom zahtjevu za zaštitu zakonitosti - piše u saopćenju Vrhovnog suda.

Crnogorski sud je istovremeno donio odluku da mu se oduzme pasoš, kako bi ostao u Crnoj Gori do izručenja. Do Kvonu danas ističe četveromjesečna kazna zatvora zbog falsifikovanja isprava, zbog čega je osuđen u Crnoj Gori.

Do Kvon je sa svojim poslovnim partnerom Chang Joonom uhapšen u Crnoj Gori 23. marta 2023. godine, kada su, koristeći falsifikovane pasoše, pokušali da otputuju za Dubai, privatnim letom.

Odmah po hapšenju od Crne Gore su njegovu ekstradiciju zatražile SAD i Južna Koreja zbog finansijskih malverzacija sa kriptovalutama.

Odluku da južnokorejski državljanin Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji, a ne SAD, po skraćenoj proceduri donio Viši sud 20. marta, a potom potvrdio Apelacioni sud. Ta presuda je bila pravosnažna.

Na nju je reagovalo je 21. marta Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), tražeći od Vrhovnog suda zaštitu zakonitosti u njegovom slučaju.

Povrijeđen zakon

Tužilaštvo, naime, smatra da je povrijeđen zakon jer se "esktradicija u skraćenoj proceduri primjenjuje samo u onim predmetima izručenja kada je podnijeta jedna molba za izručenje".

Kada ima više zahtjeva, primjenjuje se redovna procedura odlučivanja o ekstradiciji, smatra Tužilaštvo. A "kralja kriptovaluta", kako ga mnogi nazivaju, potraživale su i Južna Koreja i SAD.

U međuvremenu, njegov poslovni partner Chang Joon je izručen Južnoj Koreji petog februara ove godine .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.