AMERIČKI SEKRETAR

Blinken turneju po jugoistočnoj Aziji započeo posjetom Indoneziji

Nakon indonezije, on će krenuti u Maleziju i na Tajland

Blinken: Održat će govor na temu “američki pristup Indo-Pacifiku”. twitter

E. Ć. / Fena

13.12.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) započeo je u ponedjeljak turneju po jugoistočnoj Aziji posjetom indonezijskoj prijestolnici Džakarti, gdje će naglasiti američki politiku prema indopacifičkoj regiji, od ključnog značaja u sukobavljanju SAD i Kine oko ekonomskih interesa.

Dolazeći iz Britanije nakon sastanka ministara vanjskih poslova G7 kojim su dominirale napetosti s Rusijom, Blinken će naglasiti značaj jugoistočne Azije za američku vanjsku politiku, kako tvrdi Bidenova admonistracija.

On će se tokom dana sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Vidodom (Widod(, a sutra će održati govor na temu “američki pristup Indo-Pacifiku”.

Strategija američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) ne razlikuje se suštinski od one njegovog prethodnika Donalda Trumpa – insistiranju da ta regija treba biti slobodna i otvorena u suočavanju sa sve "agresivnijim" kineskim ponašanjem.

Bajdenov tim stavio je, međutim, veći akcenat na stvaranje savezništava u suprotstavljanju Pekingu, nakon turbulentne i nepredvidive Trumpove ere.

Nakon Indonezije, Blinken će krenuti u Maleziju i na Tajland, prenosi "AFP". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.