FILIPINI

Broj žrtava tajfuna povećan na najmanje 208

Spasilačke akcije nastavljene su tokom vikenda, a radnici su gazili do butina kroz poplavnu vodu kako bi evakuirali građane

N. Aj.

20.12.2021

Rai, 15. tajfun koji je pogodio Filipine ove godine, stigao je u četvrtak na ostrvo Siargao - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Broj mrtvih od tajfuna Rai popeo se u ponedjeljak na najmanje 208 ljudi, prema podacima filipinske nacionalne policije (PNP), nakon što je oluja zahvatila arhipelag krajem prošle sedmice uzrokujući velike poplave i štetu, piše CNN.

Oko 52 osobe se vode kao nestale, a najmanje 239 drugih je zadobilo "značajne povrede", dodaje PNP.

Rai, 15. tajfun koji je pogodio Filipine ove godine, stigao je u četvrtak na ostrvo Siargao, popularnu turističku i surf destinaciju na centralnoj istočnoj obali. U početku je imao vjetrove do 260 kilometara na sat - što je ekvivalent oluji kategorije 5.

Šteta koju je prouzrokovao tajfun Rai dovela je do rasprostranjenih nestanaka struje i komunikacija, što je otežalo operacije spašavanja.

Spasilačke akcije nastavljene su tokom vikenda, a radnici su gazili do butina kroz poplavnu vodu kako bi evakuirali građane. Oko 332.000 ljudi evakuisano je iz svojih domova, rekao je u petak portparol NDRRMC.

Mnoge zgrade su uništene u nekoliko teško pogođenih područja. Viđeni su stanovnici kako se probijaju kroz blato i krhotine kako bi izvukli sve što su mogli iz svojih oštećenih domova.

Procijenjena cijena štete je 4,2 miliona dolara, navodi državna novinska agencija PNA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.