PREDSJEDNICI DRŽAVA

Makron i Putin razgovarali o odnosima između NATO-a i Rusije, ali i grupi Wagner

Kremlj je sa svoje strane saopćio da je Putin obavijestio Makrona o radu „ruske diplomatije na jačanju stabilnosti i sigurnosti na evropskom kontinentu“

Makron i Putin: Sa jednog od prethodnih sastanaka. Agencije

N. Aj.

22.12.2021

Predsjednici Francuske i Rusije Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Vladimir Putin, razgovarali su jučer o prijedlozima koje je Moskva nedavno predstavila o odnosima sa Zapadom u Evropi, kao i o situaciji u Maliju, saopćili su Jelisejska palata i Kremlj.

Francuski predsjednik, koji je nedavno otkazao posjetu Maliju zbog epidemiološke situacije, planirao je da u Bamakou sa tamošnjim zvaničnicima razgovara o ruskoj grupi plaćenika Wagner, koja se smatra bliskom Kremlju.

Francuske vlasti smatraju da su neki pripadnici te grupe počeli da se razmještaju u Maliju.

Kremlj je sa svoje strane saopćio da je Putin obavijestio Makrona o radu „ruske diplomatije na jačanju stabilnosti i sigurnosti na evropskom kontinentu“.

Moskva je u petak predstavila prijedloge za dva sporazuma, u kojima su zahtjevi Rusije za smanjenje tenzija, prvenstveno zbog Ukrajine, jedan je namijenjen SAD, a drugi NATO-u.

SAD i Evropa optužuju Moskvu da nagomilava vojnike na granici s Ukrajinom i da postoji mogućnost vojne intervencije, što je Rusija u nekoliko navrata demantovala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.