RUSKI MINISTAR

Lavrov: Svako dalje kretanje NATO-a ka ruskoj granici predstavljalo bi "crvenu liniju" u dijalogu sa Moskvom

Prijedlozi koje smo dali prema nalogu predsjednika Vladimira Putina, a odnose se na obezbjeđenje Ruske Federacije u kontekstu zajedničke sigurnosti u cijelom euroatlantskom regionu, jasno odgovaraju načinu na koji mi vidimo situaciju, rekao je Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Arhiv

N. Aj. / Srna

22.12.2021

Svako dalje kretanje NATO-a ka ruskoj granici predstavljalo bi "crvenu liniju" u dijalogu sa Moskvom, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Naš stav o proširenju NATO-a dobro je poznat - to će biti crvena linija ako Alijansa nastavi da se približava granicama Ruske Federacije - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije predstavilo je prijedloge SAD i NATO-u o sigurnosnim garancijama kojima je posebno predviđeno da se Alijansa ne širi na teritoriju Ukrajine. Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima.

Prijedlozi koje smo dali prema nalogu predsjednika Vladimira Putina, a odnose se na obezbjeđenje Ruske Federacije u kontekstu zajedničke sigurnosti u cijelom euroatlantskom regionu, jasno odgovaraju načinu na koji mi vidimo situaciju - rekao je Lavrov.

Na pitanje da li je jučer razgovarao sa najvišim diplomatama Abhazije i Južne Osetije Inalom Ardzinbom i Dmitrijem Medojevim o odgovoru na mogućnost ulaska Gruzije u NATO, Lavrov je odgovorio negativno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.