OMIKRON SE BRZO ŠIRI

Španija ponovo uvodi obavezu nošenja maski na otvorenom

Ova odluka će biti odobrena na sutrašnjoj vanrednoj sjednici vlade, a na snagu će stupiti na Badnje večer, prenosi "Reuters"

Pedro Sančez, španski premijer. twitter

E. Ć.

23.12.2021

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) saopćio je danas da tamošnja država ponovo uvodi kao obavezu nošenje maski na otvorenom, što je dio mjera da se zaustavi širenje omikrona. 

U Španiji je već obavezno nošenje maski u zatvorenom, a sada će se zaštitna maska nositi i na otvorenom. U toj državi je na snazi zakon o nošenju maski na otvorenom bio do juna mjeseca. 

Ova odluka će biti odobrena na sutrašnjoj vanrednoj sjednici vlade, a na snagu će stupiti na Badnje večer, prenosi "Reuters". 

Neki stručnjaci i opozicione stranke kritikovale su Sančeza da nije ponovo uveo ograničenja kretanja zbog širenja omikrona, kao što su to učinile druge evropske zemlje poput Portugala ili Nizozemske, ali je on to odbacio, navodi "Reuters". Inače, u Španiji je skoro 80 posto vakcinisanog stanovništva. 

Španski regioni, koji su odgovorni za svoje zdravstvene sisteme i imaju moć da ograniče kapacitete za okupljanja u zatvorenom prostoru i radno vrijeme objekata, za sada ostaju samo na neobavezujućim preporukama za građane, piše "Reuters"..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.