NEMIRI

Tokom protesta u Sudanu poginuo 16-godišnjak

Nezavisni Centralni ljekarski komitet naveo je da je mladić povrijeđen u glavu

Nemiri počeli 25. oktobra 2021. godine. AP

A. O. / Anadolija

10.1.2022

Jedan od učesnika protesta preminuo je u Sudanu u ponedjeljak uslijed zadobivenih povreda, piše Anadolija. 

Tokom protesta broj poginulih protiv vojnog preuzimanja vlasti porastao je na 63 osobe.


Hiljade građana u nedjelju je izašlo na ulice Khartouma, glavnog grada Sudana, i u još nekim gradovima zemlje zahtijevajući da vojnici što prije predaju vlast civilima.

Nezavisni Centralni ljekarski komitet naveo je da je 16-godišnji mladić povrijeđen u glavu tokom nedjeljnih protesta i da je podlegao povredama u ponedjeljak.



Smjena vlade

Nemiri u Sudanu počeli su 25. oktobra 2021. godine kada je sudanska vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdale Hamdoka i proglasila vanredno stanje.

Hamdok je, međutim, vraćen na vlast 21. novembra prema sporazumu s Abdelom Fatahom al-Burhanom, komandantom sudanske vojske, u potezu koji je imao za cilj rješavanje političke krize koja je prijetila da potkopa tranziciju Sudana ka demokratiji.

Odbili sporazum

Dok su zemlje i regionalne i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, pozdravile sporazum, sudanske političke i građanske snage su ga odbile, smatrajući ga "pokušajem legitimizacije puča".

Prije vojnog preuzimanja, Sudanom je upravljao suvereni Savjet vojnih i civilnih zvaničnika, koji je nadgledao prelazni period do izbora koji su najavljeni za 2023. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.