BOSANCI USTAJU

Protesti u Ženevi i Parizu za multietničku BiH, protiv secesije i sukoba

Stotine učesnika sa zastavama BiH i Republike BiH prisustvovalo je danas protestima na Trgu UN-a u Ženevi, odakle je Evropi upućeno upozorenje da politička situacija u BiH može da eskalira

Piše: A. Bajramović

9.1.2022

Protesti u evropskim gradovima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Zabrinuti zbog situacije u domovini Bosanci i Hercegovci koji žive širom svijeta, ali i stanovnici nekoliko bh gradova, ustaju za mir, prekid daljnjih podjela i protiv separatizma i šutnje prema potezima režima iz Banja Luke.


Širili poruke mira

Stotine učesnika sa zastavama BiH i Republike BiH prisustvovalo je danas protestima na Trgu UN-a u Ženevi, odakle je Evropi upućeno upozorenje da politička situacija u BiH može da eskalira. Organizatorice protesta, Ajla Kuduz i Sedina Delić – Tanović poručile su da zabrinutost raste i u Švicarskoj.

- Dok smo mi širili poruke mira i tražili od onih čija je odgovornost da garantuju mir u BiH, stizale su nam informacije o dešavanjima u Banjaluci. Uprkos svemu, svi mi smo spremni stati u odbranu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine. Poruke koje stižu iz Banja Luke zvuče strašno, ali ne bojimo se, jer jer čvrsto vjerujemo u multietničku BiH i podršku Evrope i svijeta kako bi izbjegli tragediju kao onu prije 30 godina - kazale su.


U Parizu građani su organizirali protestnu šetnju od Trga Bastilje do Trga Republike. Sa protesta, koje je organiziralo nekoliko udruženja iz Francuske, Švicarske i Belgije, upućene su poruke za mir u BiH, iskazano protivljenje secesionističkim planovima iz RS, te upućen poziv međunarodnoj zajednici i iskazana odlučnost da se odbrani teritorijalni integritet BiH.


Protesti širom Evrope

Bosansko-hercegovačka dijaspora poziva i na sutrašnje proteste u Briselu. U pozivu se navodi da građani BiH izvan domovine ne žele da se ponove devedesete, neće rat i podjele i dižu svoj glas. 

Masovni protesti sutra su najavljeni u brojnim državama Evrope i svijeta, a sa skupova u više od 35 gradova, iz 14 država bit će upućeni jedinstveni zahtjevi – zaustaviti politiku podjela iz Banja Luke i spriječiti nastavak krize koja može dovesti i do rata, jer ogromna većina građana u domovini i izvan nje svjesna je da uzrok najvećoj krizi od Dejtona nisu etnički sukobi, već je ona vještački stvorena neodgovornim politikama i nezakonitim i neustavnim odlukama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.