FINSKA PREMIJERKA

Sana Marin: Finska ne planira pristup NATO-u

Niko ne može utjecati na nas, ni Sjedinjene Države, ni Rusija, ni bilo ko drugi, kazala je ona te istakla kako njena zemlja ima pravo pridružiti se NATO-u jednoga dana ako to poželi

Sana Marin, premijerka Finske. Twitter

E. Ć.

20.1.2022

Finska premijerka Sana Marin (Sanna) rekla je kako Finska ne planira pristupiti NATO-u u bliskoj budućnosti, ali da je ta zemlja spremna podržati evropske saveznike i Sjedinjene Američke Države uvođenjem oštrih sankcija Rusiji ako dođe do invazije na Ukrajinu.



Malo vjerovatno da će Finska podnijeti zahtjev

- To bi imalo vrlo značajan učinak i sankcije bi bile ekstremno oštre - kazala je Marin za "Reuters", te je istakla da je malo vjerovatno da će Finska podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u tokom njenog mandata.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nazvao je u utorak finskog predsjednika Saulija Ninistoa kako bi razgovarao s njim po drugi puta u mjesec dana o “značaju bliskog obrambenog partnerstva Finske s SAD-om i NATO-om”, stoji u saopćenju Bidenovog ureda, prenosi "Hina".

Finska dugo održavala funkcionalnu vezu s Rusijom

Marin je bila suzdržana po pitanju razgovora, ali je istakla da vjeruje kako su druge zemlje svjesne činjenice da je Finska dugo održavala “funkcionalnu” vezu s Rusijom. Finsko-ruska granica duga je 1340 kilometara.

Premijerka je ponovila da Finska ima pravo pridružiti se NATO-u jednoga dana ako to poželi.

- Niko ne može utjecati na nas, ni Sjedinjene Države, ni Rusija, ni bilo ko drugi - poručila je.

Finska se u decembru odlučila za nabavu borbenih aviona F-35 i kupuje vojnu opremu kompatibilnu sa standardima NATO-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.